معاون وزير دفاع در گفت و گو با ايرنا مطرح كرد:
شمارش معكوس آغاز شد؛ ايران به يكي از سه قدرت برتر جهان در عرصه هوافضا تبديل مي شود
 شمارش معكوس آغاز شد، ده، نه، هشت، هفت، شش،...'در آينده اي نزديك ماهواره فجر به فضا پرتاب مي شود و ايران تا سال 1404 به يكي از سه قدرت برتر جهان در عرصه هوا فضا تبديل مي شود'.

اين بخشي از سخنان معاون وزير دفاع و مدير عامل شركت صنايع الكترونيك ايران(صاايران) و عضو هيات علمي دانشگاه مالك اشتر در گفت و گو با خبرنگار سياسي ايرنا است.
چهار ماهواره ملي و بومي 'فجر'، 'ظفر'، 'رصد' و 'اميركبير' و همچنين نمونه مهندسي موتور ماهواره‌بر 'سفير بي يك' و كپسول زيستي 'كاوشگر چهار' چند روز پيش با حضور رييس جمهوري در نمايشگاه توانمندي ها و دستاوردهاي جمهوري اسلامي ايران در عرصه هوافضا؛ رونمايي شد.
از اين رو برآن شديم با دكتر 'ابراهيم محمودزاده' كه به گفته خودش تمايل ندارد چهره اي رسانه اي شود و در سه سال گذشته با هيچ نشريه و خبرگزاري گفت وگوي تفصيلي انجام نداده به گفت وگو بنشينيم.
دكتر محمودزاده متولد 1334، داراي دو مدرك فوق ليسانس الكترونيك و MBA و داراي مدرك دكترا در رشته مديريت توسعه تكنولوژي است.
آقاي محمودزاده مسووليت هاي مدير كلي وزارت صنايع و معادن، مدير كلي شركت ايز ايران، رياست مركز تحقيقات و توليد نيمه هادي، رييس پژوهشگاه الكترونيك ايران، معاونت وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح و عضويت در هيات علمي دانشگاه صنعتي مالك اشتر را در پرونده كاري خود دارد.
در يكي از روزهاي بهمن ماه به محل كار آقاي محمودزاده در شركت صاايران مي رويم، اتاق او آنقدر آرامش بخش و عرفاني بود كه هيچ كس گمان نمي كند كه در اين اتاق آرام، پرسروصداترين طرح ها در عرصه هوافضا رقم مي خورد.
'امروز مسئوليت ها درست همان تكليف است، تكليف يعني از صبح تا نيمه شب آرامش'؛ 'ويرانه ايست اين جهان، عمر كفاف نمي دهد كه آباد كنيم و غيرت رخصت نمي دهد كه رها كنيم، اينگونه رها كردن نشانه رذالت است و جاهلانه مرمت كردن نشانه دنائت، پس آبادسازي يك گوشه گم بدست ما ... و آباداني كل عالم بدست همگان است'؛ اين گوشه اي از تابلو نوشته هاي روي ديوار اتاق 'محمودزاده' است.
البته شايد بين اين 'محيط عرفاني' و 'فضا' ارتباطي باشد...

**ماهواره فجر اوايل سال آينده به فضا پرتاب مي شود
-ماهواره فجر را كي به فضا مي فرستيد؟
'ماهواره فجر قرار است اوايل سال آينده به فضا پرتاب شود، اين ماهواره بعد از ماهواره اميد دومين ماهواره اي است كه كاملا در داخل و ساخته شده و داراي تكنولوژي بومي است.
اولين ماهواره اي كه جمهوري اسلامي ايران به فضا پرتاب كرد ماهواره سينا بود كه اين ماهواره به صورت مشترك توسط دانشمندان ايراني و متخصصان روس ساخته شد و تجربه مشترك بين دو كشور محسوب مي شد.
اين ماهواره؛ مهرماه 84 در دولت نهم به عنوان نخستين ماهواره به فضا پرتاب شد ، هر چند كه اين ماهواره به طور مشترك ميان دانشمندان ايراني و روس ساخته شد ولي تجربه اي بزرگ براي دانشمندان ما محسوب مي شد زيرا بعد از آن بود كه دانشمندان ما توانستند بدون كمك هيچ كشوري ماهواره اميد و سپس فجر را بسازند، اين مساله باعث شده كه امروز ما صاحب ماهواره ساخت داخل هستيم.
پرتاب ماهواره سينا باعث شد كه جمهوري اسلامي ايران، مانند ساير كشورها صاحب ماهواره شود و در رديف 44 كشور صاحب ماهواره قرار گيرد.
ساخت ماهواره سينا باعث شد كه ما از نزديك با دانش و فضاي طراحي آشنا شويم و مشكلات ساختن، در مدار قرار گرفتن ماهواره و رقابت با خارجي ها را تجربه كنيم.
همچنين با ساخت ماهواره توانستيم در رنكينگ (رتبه بندي) جهاني قرار گيريم و عضو سازمان فضايي جهان شويم كه اين مساله بدون ساختن ماهواره ميسر نبود؛ امروز ماهواره سينا هنوز در فضا است.'
- تا قبل از دولت آقاي احمدي نژاد وضع چگونه بود؟
'قبل از دولت نهم در صاايران در قالب پروژه هاي كوچك اقداماتي انجام مي داديم ولي اين اقدامات نتيجه ملموسي نداشت، تا اين كه باانجام اين اقدام بزرگ توانستيم موفق به داشتن يك استراتژي مشخص و داراي يك محصول قابل اتكا براي ايران شويم.
با ساخت ماهواره سينا تجربه هاي داخلي ما تخصصي تر شد و ما به يك بلوغ در تصميم سازي براي تكنولوژي هاي فضايي رسيديم.
اين مساله سبب شد وزارت ارتباطات و فناوري ارتباطات و وزارت دفاع در بخش پرتاب كننده و ماهواره بر و همچنين ايستگاه هاي كنترل و دريافت و دانش تكنولوژي ها به ظرفيت هاي خوبي برسند، كه مي توانست به سيستم فضايي كمك كند،در آن زمان پيشنهاد يك برنامه درازمدت را داديم و در اين برنامه جدول زماني براي خروجي هاي اين برنامه تصويب شد.
در سال دوم دولت احمدي نژاد اين برنامه نهايي شد و اين برنامه به بعد، فضا تابع منابع برنامه و ذي نفعي به نام دولت شد، در همه كشورها معمولا موضوعات فضايي در دستگاه حاكم و دولت قرار مي گيرد زيرا منابع خاص مي خواهد و منافع ملي را در بردارد كه تنها توسط دولت مي تواند تامين شود.
از آن زمان منابعي به بخش دفاع تخصيص دادند و بخش دفاع اين موضوع را دنبال مي كرد تنها اتفاقي كه در بيرون رخ داد،همكاري مشترك وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در بخش ماهواره مصباح با يك كشور خارجي انجام گرفته بود كه به نحوي با مشكلات جدي در پرتاب اين پروسه اجرايي شد.'

** 'فضا' و استراتژي دولت آقاي احمدي نژاد
- پس برنامه و استراتژي فضا در دولت آقاي احمدي نژاد طراحي شد؟
'موضوع فضا از باب يك برنامه و استراتژي در دولت آقاي احمدي نژاد انجام گرفت، ماهواره سينا و مصباح در قالب منابع محدود و كارهاي پراكنده در قبل از آن انجام گرفت، ولي بعد از آن ماهواره هاي اميد و فجر بسيار موفقيت آميز عمل كردند.
در برنامه دولت كار سنگيني به صاايران از سوي دولت اختصاص داده شد كه بر اساس آن وزارت دفاع، صاايران را مامور كرد كه تمام نيازها در بخش ماهواره، ايستگاههاي زميني و اطلاعات و امنيت در فضا را صاايران دنبال كند و پرتاب كننده و ماهواره بر هم به سازمان هوا و فضا داده شد.
با اين نگاه به جلو حركت كرديم و امروز ما سازمان فضايي هم به عنوان دستگاه سياست گذار مي شناسيم نه دستگاه اجرا كننده، زيرا يك آژانس خودش هدايت مي كند و اجرا نمي كند.
بعد از آن بر آن شديم تا در كشور ظرفيت منابع انساني و تخقيقاتي هوا و فضا را در كشور بالا ببريم از اين رو در برنامه پيشنهاد داديم كه چند دانشگاه ماهواره دانشجويي بسازند، زيرا اين مساله ظرفيت هاي محدودتري را هم به كار مي گيرد و موجب ارتقا و هويت بخشي به دانشگاه ها مي شود و هم موجبات آموزش هاي نيروي انساني را فراهم مي كند.
همان زمان تصميم گيري شد و دانشگاه علم و صنعتي شريف، امير كبير، تهران و مالك اشتر موجبات آموزش نيروهاي انساني و ريز پروژه ها را فراهم كند.
در همان زمان، دانشگاه علم و صنعت، امير كبير، شريف، تهران و مالك اشتر موجبات پروژه هايي را فراهم كردند و مبالغي هم به آنان داده شد، امروز شاهد هستيم كه آنان پروژه ها را دنبال مي كنند و اگر امروز دانشگاه شريف بستر آماده كردن يك ماهواره را فراهم مي كند به روايتي از آن مسير برنامه است. '

**ماهواره 'پارس سپهر'؛ چهار سال ديگر
- جديدترين برنامه هايي كه در دستور كار است...
'در مسيري كه صاايران بايد دنبال مي كرد ابتدا ماهواره اميد، سپس فجر و سپس چهار ماهواره طلوع و نهايتا ماهواره اي كه از طلوع هم فضا را بالاتر مي برد و پارس سپهر نام دارد را در دستور كار خود دارد كه ماهواره اميد پرتاب شد و ماهواره فجر آماده پرتاب است.
ماهواره پارس سپهر ماهواره سنجشي است كه نيازهاي سنگين تر كشور را رفع مي كند و اين ماهواره بسيار حساس است و بر اساس برنامه، چهارسال ديگر عملياتي مي شود، اما ماهواره هاي طلوع بر طبق برنامه سالانه آماده مي شوند.'

** اولين ماهواره بومي ايران بود
'ماهواره فجر ماهواره اي كاملا حرفه اي است كه برآمده از ماهواره اميد است، ماهواره اميد 90 روز در فضا بود و 1200 بار دور زمين چرخيد.
ماهواره ملي اميد به عنوان اولين ماهواره بومي و با توجه به ماموريت تعريف شده براي آن بخشي از فناوري هاي كليدي يك ماهواره عملياتي را در بر داشت كه اين فناوري ها كه براي اولين بار در كشور به صورت بومي به كار گرفته شده بود عبارت بودند از توليد الكترونيك ماهواره، توليد فرستنده و گيرنده فضايي، فناوري شبيه سازي پرواز ماهواره، مهندسي سامانه فضايي بصورت كاملا بومي، اثبات وجود ماهواره در مدار، تعيين دوره تناوب و زمان طلوع ماهواره با دقت بالا، ارتباط تله متري تله كامند ماهواره،...
ماهواره ملي اميد يك ماهواره علمي-تحقيقاتي و پژوهشي و مخابراتي بود كه ماموريت آن بصورت زير تعريف شده بود: ارسال پيام رياست محترم جمهوري از فضا به زمين، تعيين مشخصات مداري ماهواره پس از جدايي اش از ماهواره بر، برقراري ارتباط متقابل ماهواره و ايستگاه زميني به منظور ذخيره و ارسال داده هاي تله متري و تله كامند، ارسال فرمان از ايستگاه زميني به ماهواره و...
وزن اين ماهوراه 27 كيلوگرم بود و زمان ديد آن 4 تا 5 مرتبه در شبانه روز با زمان تقريبي 7 دقيقه در هر دور بود.'

**ماهواره حرفه اي
'ماهواره فجر همه ويژگي هاي ماهواره حرفه اي رادارد، فرق ماهواره فجر با ماهواره اميد در اين است كه در ماهواره فجر سلول هاي خورشيدي به كار رفته است كه عمر آن را به يكسال و نيم رسانده است.
اين ماهواره داراي سيستم جي پي اس است، جي پي اس، موقعيت ماهواره را هر لحظه در فضا مشخص مي كند و اين موقعيت يابي مي تواند كاربري هاي مختلفي از جمله علمي و عملياتي داشته باشد، اين ماهواره همچنين قابليت مانورمداري و تصويربرداري را نيز دارد.
ماموريت ماهواره فجر انتقال مداري، عكسبرداري هواشناسي، محموله هاي تحقيقاتي است، و فناوري هاي جديد اين ماهواره شامل فناوري انتقال مداري به كمك رانشگر گاز سرد، فناوري تعيين كنترل وضعيت ماهواره از طريق پايداري چرخان فعال، فناوري تصويربرداري فضايي و فناوري تعيين و توزيع توان الكتريكي مي باشد.
اين ماهواره دستاوردهاي زيادي را براي كشورمان در بر دارد كه مي توان به دستيابي به فرآيند كاملي از كليه زيرسامانه هاي مورد نياز در فناوري فضايي، كاهش هزينه هاي پرتاب با دستيابي به فرايند انتقال مداريدر ماهوراه، ساخت اولين ماهواره ملي-بومي داراي توانمندي انتقال مداري، ساخت اولين ماهواره ملي -بومي داراي توانمندي تصويربرداري و گام دوم در جهت تحقق سفرهاي فضايي اشاره كرد.
برنامه اي كه وزارت دفاع دنبال مي كند اين است كه با توجه به آماده شدن ماهواره بر فجر و طلوع، بتوانيم ماهواره فجر را به عنوان دومين ماهواره ايراني در فضا قرار دهيم.'

** ماموريت 'طلوع'
- از ماهواره طلوع بيشتر بگوييد.
'ماهواره طلوع امسال توسط رييس جمهور رونمايي مهندسي شده است ونمونه پروازي و پرتابي آن اواخر سال آتي انجام خواهد شد.ماهواره طلوع 100 كيلو وزن دارد و طول عمر آن سه سال است،ماموريت اصلي اين ماهواره تصويربرداري تك طيفي با تفكيك پذيري 50 متر و ذخيره و ارسال داده هاي تصوير به ايستگاه هاي زميني دريافت تصوير مي باشد كه بدين منظور با ايستگاه هاي زميني تله متري،ردگيري و فرمان و مركز كنترل پرواز قابليت تبادل دادههاي پايش و كنترل ماهواره را دارد.
از كاربردهاي اين ماهواره مي توان به نقشه برداري زمين در مقياس بزرگ، مطالعه و بررسي حوضچه هاي آبي و دريا، مشاهده گسترده شهرها، تخريب منابع طبيعي، بررسي علوم كشاورزي وجنگلي، مشاهده پوشش ابرها، پراكندگي انساني، و ... اشاره كرد. '

**تحريم ها ما را باانگيزه تر كرد
- پس تحريم ها بي تاثير است؟
'اگر قرار بود كه هنوز متكي به خارجي ها باشيم، شايد هنوز بايد به دنبال يك ماهواره مي بوديم كه خارجي ها برايمان بسازند، اين خودش يك پيشرانه بود كه ما بتوانيم به بسياري از پروژه هايي كه نداريم دسترسي يابيم.
ما مصمم به كار با انگيزه هستيم،با اتكا كامل به دانش و تلاش نيروهاي خودي به سطح بالايي رسيده است.
ما در پنج يا ده سال آينده ظرفيت هاي خوبي را در بخش فضا پيدا خواهيم كرد و در چشم انداز بيست ساله خواهيم توانست جزو سه قدرت برتر فضايي باشيم؛ ان شاءالله.'


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





برچسب ها : شمارش معكوس آغاز شد؛ ايران به يكي از سه قدرت برتر جهان در عرصه هوافضا تبديل مي شود, ,